Ç’është politika?

Një Djalë i vogël, rreth 10 vjeç, shkoi tek i jati dhe e pyeti:”Ç’është politika?” I jati i tha: “Le të përpiqem ta spjegoj disi thjeshtë:

Unë jam ai që siguroj të ardhurat për të gjithë, kështu le të më quajnë mua kapitalizëm. Paratë e shtëpisë i administron nëna jote, kështu le ta quajmë atë qeveria. Dadoja kujdeset per ju dhe bën punët e tjera të shtëpisë, ndaj le ta quajmë atë klasa punëtore. Ty le të të quajmë populli, kurse vëllain tënd të vogël e ardhtmja. Tani mendo rreth kësaj dhe kur ta kuptosh më thuaj”. Djali i vogadoli dhe filloi të mendojë rreth kësaj. Nuk po ia gjente fillin dhe shkoi që të flerë. Natën vonë, dëgjoi vëllanë e vogël që qante. U zgjua i shqetësuar dhe pa që ai ishte ndyrë keq. Shkoi tek dhoma e prindërve për ti lajmëruar, por aty gjeti vetëm të ëmën që flinte në gjumë të thellë. Meqë nuk e zgjontc dot shkoi tek dhoma e dados. U përpoq të hapte derën, por ajo ishte e mbyllur. Nga vrima e çelësit pa që aty i jati po flinte me dadon. I dëshpëruar u kthye ne dhomën e tij dhe u shti të flinte. Të nesërmen në mëngjes i thotë të jatit: – Tashmë mendoj se e kam kuptuar se ç’është politikal – Pa le të shohim! Më thuaj me fjalët tuaja, — i thotë ai. Dhe djali i vogël filloi: – Kur kapitalizmi … klasën punëtore, qeveria flen pa prishur terezinë, populli është i shqetësuar, kurse e ardhmja është zhytur deri në fyt në mut!

Të ngjashme

Ska komente

Komento